Erika Vlieghe kan niet langer zwijgen: "Zorgwekkend wat Maggie De Block deed"

door: STS
Erika Vlieghe - Maggie De Block
Afbeelding bron: Photonews

Voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is niet zonder kleerscheuren uit de coronacrisis gekomen. Hoe hard en hoe vaak ze de bal missloeg, blijkt opnieuw in een dossier dat Het Nieuwsblad dezer dagen uitbrengt.

De Block kreeg in het verleden al het verwijt dat ze de crisis aanvankelijk onderschatte. Dat begon al toen ze een Waalse viroloog die aan de alarmbel trok, als "een dramaqueen" bestempelde.

Nu blijkt ook dat de minister e-mailverkeer van het Wetenschappelijk Comité, waarin bekende namen als Steven Van Gucht, Marc van Ranst en Erika Vlieghe zetelen, negeerde. De experten sloegen alarm in hun verslag van 22 februari 2020, maar De Block verklaarde enkele dagen later in De Tijd: "Het is niet zo'n agressief virus. Je moet bij wijze van spreken al in iemands gezicht niezen om het door te geven." Een soortgelijke situatie deed zich vervolgens opnieuw voor.

Toen de druk om te versoepelen toenam, stuurde De Block haar kat naar de voorbereidende vergaderingen. "Dat vond ik zorgwekkend, want zij had het nodige tegenwicht moeten geven wanneer er gepusht werd om bedrijven of winkels weer te openen", zegt Vlieghe in de krant.