Fikse discussie over voordelen voor wie gevaccineerd is na stunt van OCMW

door: BVDO
Screenshot rusthuis Couillet Fanfare Charleroi Philippe Van Cauwenberghe
Afbeelding bron: Instagram

In een rusthuis in het Waalse Couillet werd een microcarnaval gehouden voor de bewoners. Minister Ducarme (MR) reageerde onthutst op een video van de OCMW-voorzitter van Charleroi.

Philippe Van Cauwenberghe, de voorzitter van het OCMW in Couillet, een deelgemeente van Charleroi, publiceerde op sociale media een video van het rusthuis. Daarop zijn de bewoners al feestend te zien terwijl er een muziekband speelt. Trommels, bier, trompetten… het is allemaal goed georganiseerd. De band is veel te groot, het personeel en de bewoners houden geen afstand en de mondmaskers worden niet of helemaal verkeerd gedragen.

“Het is verontrustend dat het OCMW de wetten terzijde schuift, waardoor mensen, vooral ouderen, aan het virus worden blootgesteld”, zei Ducarme aan de kranten van Sudpresse.

Philippe Van Cauwenberghe was enigszins verbaasd over de kritiek. "Maandenlang, bijna een jaar lang, hebben de bewoners van de rusthuizen bijna niemand gezien of van feestelijke activiteiten genoten. Zij die mopperen zouden eerst een jaar in een verpleeghuis moeten doorbrengen alvorens dat te doen! Al onze bewoners zijn nu ingeënt”, reageert Van Cauwenberghe.

Hij geeft toe dat er te veel volk samen was. In de streek is carnaval ontzettend populair en de video stak bij veel mensen de ogen uit. “Ik begrijp dat degenen die verstoken zijn van carnaval verdrietig of boos zijn”, gaat Van Cauwenberghe verder. “Maar 40 minuten muziek maken voor een bejaardentehuis is geen carnaval. Dit initiatief werd zowel door de bewoners van het verpleeghuis als door het personeel toegejuicht, dat eindelijk een glimlach zag op de gezichten van hun bejaarden!”

Regels met de voeten getreden

Yves Van Laethem, de Waalse tegenhanger van Steven Van Gucht, kon er niet mee lachen. Hij wees op drie grote problemen. De mensen zitten volgens hem veel te dicht op elkaar, van social distancing is geen sprake. Ook de mondmaskers werden niet correct gedragen.

Zelfs Van Cauwenberghe had het masker niet over de neus. "Het is waar dat mijn masker afviel toen Mamy Jo, een bewoonster die ik al jaren ken, me bij de arm greep: ik was niet van plan haar weg te duwen. Ze is gevaccineerd en ik ben in goede gezondheid," zegt de voorzitter van het OCMW van Charleroi op de kritiek. Van Laethem gaf ook nog mee dat de regels van de samenscholing behoorlijk overschreden werden.

De video werd gretig gedeeld, maar is ondertussen van sociale media verwijderd door Van Cauwenberghe. Het voorval zorgt in Wallonië voor een fikse discussie over het geven van voordelen aan mensen die gevaccineerd zijn, terwijl anderen nog de kans niet kregen daartoe.