Hoopgevende ontdekking in strijd tegen corona: "Werkt al bij hamsters"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Virologen van het Leuvense Rega Instituut hebben via een studie een hoopgevende ontdekking gedaan in de strijd tegen het coronavirus.

Zo ontdekten ze dat het griepmiddel favipiravir een gunstig effect geeft wanneer het in hoge dosissen ingespoten wordt bij hamsters die met coronavirus besmet werden. Het middel blijkt een virusremmende werking te hebben. In Japan wordt het middel al getest op mensen. Indien alles goed verloopt, zou het binnen enkele maanden ook in ons land gebruikt kunnen worden.

"Wanneer we bij hamsters het coronavirus indruppelen via de neus, dan gaat het virus zich in de longen vermenigvuldigen. Wanneer we de dieren behandelen met het middel favipiravir, zien we dat er nog heel weinig van het virus overblijft in de longen", verklaarde viroloog Johan Neyts aan VTM.

Woonzorgcentrum

Het middel bleek ook een beschermend effect te bieden aan niet-besmette dieren. Dit zou betekenen dat het middel preventief kan gebruikt worden. "Bijvoorbeeld in een thuissituatie waarbij iemand besmet is, kan iemand anders die met onderliggende gezondheidsproblemen een hoogrisicopatiënt is, preventief behandeld worden. Of je zou bij een uitbraak in een woonzorgcentrum de mensen die nog niet besmet zijn, preventief kunnen behandelen", aldus Neyts.