"Hopelijk volgt bevolking maatregelen goed op zodat we niet nog meer in problemen komen"

door: WVDS
ziekenhuis Jan Palfijn Gent
Afbeelding bron: Photonews

Ziekenhuizen krijgen meer covid-opnames en moeten zich organiseren om de vraag aan te kunnen. Voorlopig lukt dit nog in het Jan Palfijn ziekenhuis te Gent, al verwacht men dat de piek uit de eerste golf snel bereikt zal worden en ziet men ook personeelsleden uitvallen.

“We hebben gezien dat op een week tijd het aantal opgenomen covid-patiënten verdubbeld is. Als het aantal zo verder toeneemt, dan vermoed ik dat we tegen het einde van de week de piek zullen bereiken zoals we die hadden tijdens de eerste golf”, licht Sofie Moreels, woordvoerster van het ziekenhuis Jan Palfijn te Gent, toe aan Redactie24.

“Het ziekenhuispersoneel is nu meer voorbereid dan tijdens de eerste golf. We zijn ook afdelingen aan het sluiten omdat we bijkomende covid-afdelingen moeten openen. We hebben aan onze mensen gevraagd wie bereid is om op de covid-afdelingen te werken en we zien nog altijd heel veel bereidwilligheid. Dat doet deugd, maar het is niet evident.” 

Eigen mensen zien we uitvallen

“We zien ook een aantal personeelsleden uitvallen. Momenteel monitoren we dat elke dag, zodoende dat we nog voldoende handen aan het bed hebben, want dat is natuurlijk heel belangrijk. Voor covid-patiënten hebben we meer personeel nodig om die continu zorg te kunnen geven.”

“Het lukt voorlopig nog wel, maar wij hopen dat de bevolking de maatregelen goed opvolgt zodat we niet meer in de problemen gaan komen. We zouden niet graag nog meer ziekenhuisopnames binnen krijgen en misschien nog meer uitval zien bij ons personeel.”

“De gewone consultaties gaan nog door, maar bijvoorbeeld op vlak van heelkunde en chirurgische ingrepen, zoals plastische chirurgie, een gastric bypass of besnijdenis, gaan we de ingrepen afbouwen en uitstellen. De overheid verplicht ons om 60 procent van de bedden vrij te houden voor de covid-patiënten.”