Marc Van Ranst: "Aantal mensen dat geen vaccin wil is nog veel te groot"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

In de strijd tegen het coronavirus wordt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten inenten tegen Covid-19. De vaccinatie wordt niet verplicht en daarom vindt professor Marc Van Ranst het cruciaal dat iedereen zeer goed wordt geïnformeerd.

“Er wordt veel aandacht besteed aan de uitwerking van de vaccinatie op alle vlakken. Waar we zeker nog inspanningen moeten leveren is het informeren van de bevolking", vertelt Marc Van Ranst aan Redactie24.

“Het aantal mensen dat zegt ‘ik moet het vaccin niet hebben’ is nog veel te groot. Die mensen gaan we nog moeten proberen te overtuigen om zich toch te laten vaccineren. Dat neemt tijd.”

“We moeten er ook voor zorgen dat hierover in de media geen hetze over wordt gevoerd. Een situatie waar veel mensen voor en tegen zijn, is natuurlijk een interessant onderwerp voor de media.”

“Het is ook niet abnormaal dat iedereen zich betrokken voelt bij de coronacrisis. Het is een crisis die alle sectoren raakt, waar iedereen zijn gedacht over heeft en die maandenlang duurt. Op den duur wordt elk klein meningsverschil uitvergroot alsof het een wereldoorlog is.”

Geen verplichting

“Iedereen gaat voor zichzelf moeten beslissen of hij of zij zich wil laten vaccineren. Er is dus een heel grote nood aan informatie. Ik ben een voorstander om zoveel mogelijk mensen te gaan vaccineren, maar het mag niet verplicht worden want dat zie ik helemaal niet zitten.”

Als de vaccinaties starten en dit heeft een invloed op het aantal nieuwe besmettingen, dan ligt de weg open om stilaan terug te keren naar de normaliteit.

“Uiteraard zal vaccinatie een invloed hebben op wat we wel en niet kunnen doen. Wanneer er na vaccinatie minder makkelijk nieuwe gevallen bijkomen, dan gaat men veel sneller maatregelen kunnen afbouwen of zelfs weglaten.”