Moeten we ons zorgen maken over de Indiase variant in België? Marc Van Ranst licht toe

door: MRO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Donderdag raakte bekend dat 20 studenten uit India die in België zijn aangekomen om een opleiding te volgen, besmet zijn met de Indiase variant. Marc Van Ranst gaf toelichting bij de situatie in Terzake.

"Er waren al 6 geïsoleerde gevallen in België. Nu komen er daar in één keer 20 bij. Het lijkt dat er nu plots een ongelooflijke uitbraak is in België van die Indiase variant. Dat is niet zo. Wanneer iedereen zich aan de regels houdt, dan kunnen we dit indijken", maakt professor Van Ranst zich sterk.

"Het is een fenomeen dat op dit moment beheerst is, maar ik ben daar ook niet volledig optimistisch over. Ik maak me nooit zorgen om de gevallen die we kennen, maar om de gevallen die we niet kennen."

"Het zou een illusie zijn om te denken dat hier geen andere mensen met die Indiase variant zijn zonder het te beseffen en dat doorgeven."

Zeker een aantal van de studenten die nu besmet zijn, waren reeds gevaccineerd en dat vereist toch wel de nodige aandacht.

"Een aantal waren al gevaccineerd met ofwel het Indiase vaccin ofwel AstraZeneca. We zijn nu aan bij die studenten aan het onderzoeken wanneer zij gevaccineerd werden en met welk vaccin."

"Op dit moment zijn zij niet ernstig ziek, er is geen sprake van ziekenhuisopname dus dat is wel goed nieuws. Maar het zijn jonge mensen dus verwacht je dat ook niet." 

Recordaantal besmettingen

De situatie in India is bijzonder zorgwekkend. "Zij maken nu een heel erge golf door. Donderdag was er opnieuw een record met meer dan 315.000 nieuwe geregistreerde besmettingen", zegt Van Ranst nog.

"In het begin weet je niet precies hoe ziekteverwekkend die Indiase variant is en of die besmettelijker is. Misschien is die even infectieus dan de Britse variant. Dit zal de volgende op het lijstje zijn die belangrijk zal worden."