Na het sintbezoek in WZC: Van Gucht legt fenomeen van superverspreiding helder uit

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De kans is reëel dat het bezoek van een hulpsint voor een uitbraak heeft gezorgd in een woonzorgcentrum in Mol. Viroloog Steven Van Gucht geeft tekst en uitleg bij het fenomeen van superverspreiders.

“Superverspreiding bestaat ook met andere virussen, dat is een fenomeen dat af en toe een rol kan spelen. Het gaat dan om één individu die omwille van tal van redenen heel wat andere mensen besmet."

“Een superverspreiding is een combinatie van verschillende factoren, een perfecte storm, een aantal zaken die op hetzelfde moment bij elkaar komen en die maken dat het virus dan heel snel kan verspreiden", legt professor Steven Van Gucht uit bij Redactie24.

"Dat kan te maken hebben met de persoon zelf en het soort infectie, dat hij heel veel virus uitscheidt en weinig symptomen heeft. Vooral de context speelt ook een rol, als hij toevallig tijdens de besmettelijke periode in een omgeving terechtkomt waarin hij veel contact had met anderen. Zoiets kan bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum of een school wel gebeuren.”

“Je wordt niet geboren als een superverspreider, maar dat heeft vaak meer met de context te maken dan met het virus of met het individu.”

Strenge maatregelen beperken risico op superverspreiding

Het sintbezoek in het woonzorgcentrum bracht superverspreiding opnieuw onder de aandacht, maar op dit moment worden we daar eigenlijk weinig mee geconfronteerd. Dat heeft alles te maken met de strenge coronamaatregelen die ervoor zorgen dat we niet in situaties terechtkomen waarbij veel mensen samenkomen.

"De reden waarom we nu maar weinig horen over superverspreiders is dat we verplicht worden om het aantal contacten te beperken. Eén keer dat je evenementen of horeca opnieuw open gaat zetten en we komen opnieuw met grotere aantallen samen, dan heeft superverspreiding meer kans.”