Daling van coronacijfers stilgevallen: “Ideale omstandigheden, net als vorige zomer”

door: BVDO
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

Vanmorgen bleek uit de meest recente cijfers van Sciensano dat het aantal nieuwe besmettingen niet meer zo snel daalt als de voorbije dagen.

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs van Uhasselt/KULeuven moeten we ons daarover niet overdreven veel zorgen om maken. Hij zegt aan HLN Live dat het vooral belangrijk is dat de positiviteitsratio blijft dalen.

Molenberghs stelt vast dat sinds het einde van de paasvakantie het aantal afgenomen tests sterk is toegenomen. Het aantal positieve tests bedraagt nu nog 6,6 procent.

De biostatisticus schrok zich ook een hoedje van de beelden van pleinen met dansende en springende mensen afgelopen weekend. “Dan ontstaan omstandigheden waarin superverspreiding kan gebeuren, dat hebben we vorige zomer ook gezien. En we moeten goed beseffen dat de circulatie van het virus vorig jaar in de maanden mei, juni veel lager was dan nu.”

Molenbergs blijft vooral naar de ziekenhuizen kijken. “Een eerste horde is om de bezetting op de afdelingen intensieve zorg onder de 500 krijgen. Maar we moeten toch opletten dat we niet denken dat alles kan eens we daar zijn. Dat is geen cijfer waar we op willen blijven hangen, want het blijft een permanente druk op het gezondheidssysteem.”