“Nog niet voldoende mensen gemotiveerd om zich te laten vaccineren”: Belangrijke rol voor apothekers

door: WVDS
coronavaccin
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De regering-De Croo kondigde aan dat de vaccinaties nog dit jaar van start kunnen gaan. De vaccinatie wordt niet verplicht en toch moet 70 procent van de bevolking ingeënt worden om naar groepsimmuniteit te kunnen gaan. Apothekers kunnen een grote rol spelen in de sensibilisering en hebben hun hulp en ondersteuning aangeboden. 

Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk of apothekers betrokken zullen worden bij de uitvoering van het vaccinatieplan. “Er wordt momenteel een federale strategie uitgewerkt waar wij, als apothekersbond, onze hulp en ondersteuning aanbieden. We zien onze rol op verschillende niveaus”, zegt Georges Verpraet, secretaris generaal APB of Algemene Pharmaceutische Bond, aan Redactie24.

“Het vaccinatieplan is momenteel nog in uitwerking. Dit heeft vooral te maken met de omstandigheden waarbinnen de eerste vaccins bewaard moeten worden. Op vriestemperaturen van -70 of -20 graden moeten de vaccins getransporteerd worden. Logistiek zijn we heel goed georganiseerd, maar enkel voor producten tussen 2 en 8 graden.”

“Voornamelijk in de fase van de volledige uitrol zullen de apothekers klaarstaan om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Ik ga ervan uit dat we dan vanuit de overheid een opdracht zullen krijgen. We hebben ons ingeschreven voor de nationale strategie zowel voor testing als vaccinatie. We gaan zeker geen soloslim spelen.”

Mensen overtuigen om zich te laten vaccineren

Georges Verpraet ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor de apothekers in de communicatie naar de bevolking toe. Zij staan dicht bij de mensen en zijn goed geplaatst om hen correct te informeren.

“Willen we voldoende immuniteit creëren in België tegen het coronavirus dan moeten we streven naar een vaccinatiegraad van minimaal 70 procent van de bevolking. Uit een recente peiling blijkt dat 50 procent van de mensen zich onmiddellijk wil laten vaccineren en 15 procent twijfelt nog. Er zijn dus zeker nog niet voldoende gemotiveerden om zich te laten vaccineren.”

“De regering wil de vaccinatie wettelijk niet gaan verplichten, dus lijkt mij een apotheker een uitgelezen eerstelijns zorgverstrekker die mensen kan informeren, sensibiliseren en overtuigen om zich te laten vaccineren. Dit zodat we allemaal terug kunnen naar een gewone manier van leven.”