Scholen gesloten door Britse variant: “Ook de familie in quarantaine en we gaan controleren”

door: BVDO
leerkracht en leerling met mondmasker
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Twee scholen in Edegem en Kontich moeten een week dicht omdat er mensen positief getest hebben op de Britse variant. Iedereen moet in quarantaine: personeel, leerlingen, maar ook alle familie van hen. 

De opmars van de Britse variant in ons land is niet meer te stoppen. Twee scholen in de provincie Antwerpen moeten dicht door de nieuwe variant. Het gaat om een basisschool in Edegem en een middelbare school in Kontich. Alle personeel, leden en hun familieleden moeten een week in quarantaine. 

In Edegem gaat het om twee positieve testen bij leerlingen, in Kontich om één positieve test. "We weten om wie het gaat", zegt burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) van Kontich in ‘Start Je Dag’ op Radio 2.  

De burgemeester wijst erop dat de besmetting niet op school gebeurde. "Het zijn mensen die op reis zijn geweest. Of die zich hebben laten testen of niet, dat weet ik niet. Maar de besmetting is dus wel ontdekt en we zitten er kort op. Nu moeten we ervoor zorgen dat virus het niet verder verspreid wordt." 

Controle op quarantaine

"In de eerste plaats zullen alleen de leerlingen en het personeel getest worden", klinkt het nog. "Dinsdagavond, ten laatste woensdagochtend voor de laatste testen, zouden we de resultaten moeten hebben en afhankelijk daarvan zal bekeken worden of er nog meer mensen moeten getest worden." 

"We hebben de beslissing samen genomen, om de verspreiding van de Britse variant in de regio Antwerpen tegen te gaan", besluit burgemeester Seldeslachts. "We beseffen dat deze maatregel verregaande gevolgen heeft: zo'n 1.450 leerlingen, een 250 personeelsleden én al hun gezinsleden moeten in quarantaine gaan. We gaan dus als gemeente ook controleren dat iedereen zich aan de quarantaine houdt."

Ook in Aalst is er een besmetting in een school, maar die gaat niet dicht. Daar moet enkel de klas van de leerling in quarantaine. Ook de ouders en de grootmoeder van de jongen zijn besmet. De vader was recent uit het Verenigd Koninkrijk teruggekeerd.