Steven Van Gucht geeft zijn mening over anti-vaxxers

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Om groepsimmuniteit te bekomen is het cruciaal dat voldoende mensen zich laten inenten tegen covid-19. Steven Van Gucht maakt zich dan ook enorm boos op wetenschappers en dokters die foute informatie verspreiden.

“We weten dat een klein deel van de bevolking fundamenteel anti-vaccinatie is en die ga je niet zomaar van gedacht doen veranderen. Dan spreken we over 10 procent van de bevolking. 50 à 60 procent is al volledig overtuigd."

"Daartussen zit nog een groep die twijfelt, tegenstrijdige berichten hoort, de kat uit de boom kijkt. Ik denk dat we die twijfelaars kunnen overtuigen met goede argumenten", vertelt Steven Van Gucht in gesprek met Redactie24.

“Wat natuurlijk niet helpt is de onzin die de ronde doet op internet. Via sociale media zoals YouTube-filmpjes en Facebook. Sommige mensen delen die informatie ook met mij met de vraag ‘moet ik me zorgen maken?’.”

“Mijn antwoord is dat het leugens zijn en verwijs ik hen naar een andere bron. Ik begrijp echt dat het voor leken moeilijk is om de leugens te onderscheiden van wetenschappelijk onderbouwde informatie, want de leugens zien er heel professioneel uit.”

Dokters moeten wetenschappelijk correcte info delen

“Die boodschappen maken me enorm boos. Dat je als leek een bepaalde mening hebt en het niet goed weet, dat snap ik. Dat je als politicus geen expert bent en je laat beïnvloeden door wat je hoort en ziet, tot daar toe. Maar van dokters en academici verwacht ik toch wel dat ze wetenschappelijk correcte informatie delen.” 

“Ik kan mij enorm ergeren aan filmpjes en brieven van mensen met een medische opleiding waarin fundamenteel foute zaken staan, scheefgetrokken argumenten, met de bewuste bedoeling om te schaden. Daar heb ik deontologisch een heel groot probleem mee.”

Voor likes en volgers

“Ik vraag me altijd af wat de motivatie is van die mensen om dat te doen. Het enige dat ik kan bedenken is dat ze in de aandacht willen staan om een zekere bekendheid te krijgen. Hun volgers en likes op sociale media stijgen supersnel en dat streelt hun ego. Dat wringt heel hard bij mij.”

“Het is goed om wetenschappelijke debatten te voeren. Discussiëren over een bepaald onderwerp via wetenschappelijke argumenten en bekijken wie het meest gelijk heeft. Op een verantwoorde manier. Maar bij het verspreiden van onzin en leugens is er een andere drijfveer dan het maatschappelijk belang en dat maakt me enorm kwaad.”

“Wat ik en mijn collega’s samen met al het zorgpersoneel het afgelopen jaar gedaan hebben is om de mensen te helpen. Wij delen informatie uit maatschappelijk belang, we zijn echt begaan met de medemens en maatschappij.”