Steven Van Gucht heeft een boodschap voor mensen die twijfelen om zich te laten vaccineren

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

In Vlaanderen is er een grote vaccinatiebereidheid, maar er zijn ook mensen die twijfelen. Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat de vaccins veilig zijn en vestigt de aandacht op de risico's voor mensen die zich niet laten vaccineren.

Mensen die nog twijfelen hebben vaak wat meer informatie nodig. “Een persoonlijke aanpak is de beste manier om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren, maar dat is natuurlijk niet mogelijk op zo’n grote schaal."

"Mensen horen tegenstrijdige gegevens en moeten de correcte informatie doorkrijgen van een vertrouwenspersoon met een medische achtergrond. Mensen willen graag hun twijfels afchecken bij iemand, meestal is het niet meer dan dat", vertelt Steven Van Gucht in gesprek met Redactie24.

Hij heeft een boodschap voor de personen die twijfelen. “Je moet je altijd afvragen wat het ergste is: het vaccin of het virus. Als je je niet laat vaccineren, moet je beseffen dat de kans heel reëel is dat je het virus gaat krijgen."

"Je kan het moeilijk ontlopen. Het virus gaat niet verdwijnen. En als je dan naar de statistieken kijkt, zie je dat de kans bestaat dat je ook op vrij jonge leeftijd chronische klachten kan overhouden aan een besmetting met corona.”

Maandenlang klachten

“We weten nog niet het exacte aandeel, dat moeten we nog verder onderzoeken. Maar men vermoedt dat een 10 procent van de besmette personen nog maandenlang klaagt over een soort vermoeidheidssyndroom. Erger is als je op intensieve zorgen hebt gelegen. Het duurt effectief nog maanden om te herstellen. Dat is wat het virus met je doet.”

“Ondertussen zijn er al honderdduizenden mensen ingeënt en dan horen we geen klachten of eerder zeer milde klachten, indien er neveneffecten zijn. Dus de balans is wat mij betreft dan heel snel gemaakt."

"Het virus is niet onschuldig en kan je langdurig ziek maken of op intensieve zorgen brengen. Als je kiest om je niet te laten vaccineren, kies je eigenlijk voor het virus. Dan trek je de conclusie dat je het virus minder erg vindt dan het vaccin en dat is toch wel een eigenaardige redenering.”

Werking van de vaccins

Steven Van Gucht geeft ook toelichting bij de werking van de vaccins. "Het principe van het vaccin is heel simpel. Het vaccin bootst het virus na, maar op een veel veiligere manier. Alle vaccins nemen een deeltje van het genetisch materiaal van het virus om je immuunsysteem op te leiden, maar wel op een veilige manier.” 

“In de RNA-vaccins van Pfizer en Moderna, is dat het het RNA van het virus dat we in het lichaam brengen. Maar wanneer het natuurlijke virus in je lichaam komt, brengt het miljoenen keren meer RNA in je lichaam dan wat in een vaccin zit.” 

“Het principe van elk vaccin is dat het het virus nabootst zonder de gevaarlijke effecten van het natuurlijke virus en met het voordeel dat je immuniteit krijgt zonder al de complicaties. Meer is het eigenlijk niet.”