Steven Van Gucht verduidelijkt: “Vanaf dan moeten we kunnen beginnen vaccineren”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Er is heel wat discussie over wanneer een vaccin zal tegen Covid-19 in België beschikbaar zal zijn. Steven Van Gucht geeft meer verduidelijking bij Redactie24. “Als alles goed gaat, zal dat ergens tussen maart en juni zijn. Dan moeten we kunnen beginnen vaccineren.”

“Eind dit jaar gaan er al studies afgerond kunnen worden rond die vaccins. Als we geluk hebben zullen dat gunstige resultaten zijn. Dat vaccin uitrollen gaan we niet meteen kunnen doen."

“Maar de belangrijkste fase van die vaccins hebben we nog altijd niet. Dat is fase drie van het onderzoek. Dat is pas lopende. Daar gaan we pas binnen enkele maanden volledige resultaten van zien”, aldus de viroloog. 

“De moeilijkheid zal zijn dat de 80-plussers meestal niet zo goed reageren op vaccins. Dat weten we ook van de griepvaccins. In eerste instantie plannen we om de ouderen te vaccineren. Als dat niet gaat kan je nog altijd eerst de jongeren vaccineren, zodanig dat de viruscirculatie onderdrukt wordt. Op die manier kan je ook de ouderen beschermen.”