Steven Van Gucht ziet zaken die we liever niet zien: “Dat is het probleem”

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De coronamaatregelen wegen fel op ons door, maar voor viroloog Steven Van Gucht zijn versoepelingen echt nog niet aan de orde. En daarbij doet hij ook een bekentenis.

De maatregelen tussen nu en Pasen lossen is geen optie voor Van Gucht. “Telkens wanneer je iets toelaat, gebeuren in de marge altijd zaken die je liever niet ziet. Dàt is het probleem”, zegt Van Gucht aan HLN.

Een besmetting komt er immers heel erg snel, vaak zonder dat we het beseffen. “Dat is hetzelfde met reizen. Wanneer mensen zich verplaatsen, kan je ook zeggen: wat is het risico als je de regels respecteert? Maar keer op keer stellen we vast dat wanneer er wordt gereisd, het virus zich mee verplaatst. Het is nooit 100 procent oké. Ook als je je voorzorgen neemt, is er altijd een risico. Zo'n 90 procent van de tijd worden de regels nauwgezet opgevolgd, maar in die andere 10 procent van de tijd gebeurt dat niet. Dat kan voldoende zijn om een besmetting op te lopen.”

Van Gucht geeft zelf ook toe dat hij zonder het moedwillig te willen ook wel eens de regels overtreedt. “Dat is nu eenmaal de menselijke natuur: telkens mensen samenkomen, ga je dat wel hebben. Natuurlijk is dat niet gemakkelijk. Ik merk dat ook bij mezelf. Wanneer ik collega’s of journalisten ontmoet, vergeet ik ook al eens om afstand te houden. We blijven allemaal mensen.”