Tot welk niveau moeten de corona-cijfers dalen? Marc Van Ranst legt uit

door: WVDS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

De corona-cijfers blijven de goede richting uitgaan. We zijn intussen gedaald tot gemiddeld 2.390 nieuwe geregistreerde besmettingen per dag, maar de weg is nog lang. Hoelang is moeilijk te voorspellen, legt professor Marc Van Ranst uit.

“Bij de eerste golf, toen we gedaald waren tot 85 nieuwe besmettingen per dag, vroeg men mij of ik daar tevreden mee was. Ik voelde mij daar toen nog heel oncomfortabel bij. Het is duidelijk dat we lager moeten gaan dan de vorige keer", stelt Marc Van Ranst in gesprek met Redactie24.

Het getal dat vaak wordt genoemd is 50, maar er zijn wel meer elementen dan het aantal besmettingen die een rol spelen. 

“Het is ook niet één cijfer dat we in de gaten moeten houden. Die 50 nieuwe besmettingen per dag hangen ook af van hoeveel mensen je test. Je moet ook kijken naar de bezettingsgraad van de ziekenhuizen, het aantal Covid-bedden die al bezet zijn. Ook de richting en snelheid waarmee die cijfers veranderen zijn elementen om rekening mee te houden.” 

Ook voor de viroloog is het afwachten wanneer we 'de veilige haven' van 50 besmettingen per dag zullen bereiken.

“Dat is een vraag die veel gesteld wordt en dan lijkt het alsof Covid een voorspelbaar fenomeen is. Dat is niet altijd zo en dat hangt af van het gedrag van iedereen.”

“Wat we gaan doen tijdens de feestdagen gaat bepalen of de cijfers verder gaan dalen en met welke snelheid dat zal gebeuren. Je kan maatregelen nemen en voorstellen doen, maar de mate waarin die voorstellen gevolgd worden, dat is moeilijk te voorspellen.”