Van Gucht ziet opmerkelijke evolutie bij kinderen jonger dan 10 jaar

door: MRO
viroloog Steven Van Gucht

De afgelopen week werden gemiddeld 2.018 nieuwe gevallen per dag vastgesteld. Daarbij merkt viroloog Steven Van Gucht op dat het aantal besmettingen vooral toeneemt bij kinderen jonger dan 10 jaar.

"Er zijn intussen een aantal opvallende verschillen per leeftijdsgroep. De daling is het meest uitgesproken bij de 80-plussers met -20 procent. Er zijn intussen 100.000 bewoners en personeelsleden van woonzorgcentra gevaccineerd werden. We zitten op schema om alle woonzorgcentra in de loop van de januari met de eerste dosis gevaccineerd te krijgen."

"Bij de 30 tot 60-jarigen en bij de kinderen en jongeren onder de 20 jaar, is er wel een toename van de besmettingen. De toename is momenteel het meest uitgesproken bij kinderen onder de 10 jaar, met +27 procent. Er werden bij kinderen onder 10 jaar deze week 532 besmettingen vastgesteld."

"We zien deze toename voornamelijk in Vlaanderen en dit hang wellicht ook samen met het toegenomen aantal testen in deze leeftijdsgroep", aldus Steven Van Gucht.

"De algemene evolutie wat betreft het aantal uitbraken gaat nog steeds de goede kant uit. Het aantal uitbraken en de omvang van uitbraken in de woonzorgcentra neemt licht af. Ook in scholen zijn in de eerste week na de kerstvakantie minder uitbraken in vergelijking met de eerste week na de herfstvakantie."