Vandenbroucke zet huisartsen die teststrategie niet willen volgen op hun plaats

door: MRO
Vandenbroucke - Van Giel
Afbeelding bron: Photonews

De huisartsen willen de nieuwe teststrategie niet volgen en gaan daarmee in tegen de ministers van Volksgezondheid. Federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) zet de huisartsen op hun plaats en benadrukt dat zij niet zelf het testbeleid organiseren.

De ministers van Volksgezondheid beslisten dat gevaccineerden die een hoogrisicocontact hadden, zich enkel nog op dag één moeten laten testen. Frank Vandenbroucke vertelde daarna dat dit in de praktijk zal neerkomen op dag 2, 3, 4 of 5.

De huisartsen zijn hierover niet te spreken en willen de nieuwe teststrategie niet volgen. Roel van Giel van Huisartsenvereniging Domus Medica, gaf uitleg in De zevende dag.

"De boodschap die wij als huisartsen aan de burgers willen geven, is dat als je een hoogrisicocontact had, ga dan vijf dagen in quarantaine. Wij gaan tussentijds niet testen."

"Stel je voor dat je snel een code krijgt en snel getest wordt en die test is negatief, dan ben je er in de nieuwe strategie vanaf, je wordt dan niet meer opgevolgd."

"We weten dat de positiviteitsratio van testen op dag 7 nog altijd 15 procent is. Die mensen gaan we dan helemaal missen", aldus Roel van Giel.

"Onze boodschap blijft aan de mensen om vijf dagen in quarantaine te blijven en laten we dan een test doen."

Frank Vandenbroucke reageert

Minister Vandenbroucke zegt begrip te hebben voor de moeilijke situatie van de huisartsen, maar zette hen ook fijn op hun plaats.

"De huisartsen organiseren niet zelf het testbeleid, zij sturen niet zelf de testcodes uit dus zij kunnen niet zelf een andere strategie organiseren", aldus Vandenbroucke in De zevende dag.

"Mensen die een hoogrisicocontact zijn, krijgen een bericht dat vraagt om, als je gevaccineerd bent, je zo snel mogelijk te laten testen. In de praktijk zal dat op dag 2, 3, 4 of 5 zijn."

Altijd mee? Installeer gratis onze app