Huisarts Roel Van Giel maakt kritische bedenking: ”Dan zou er een versnelling van de epidemie kunnen komen”

door: WVDS
leerling draagt mondmasker in de klas
Afbeelding bron: Photonews

Weldra gaan heel wat leerlingen terug naar de les. Hoe verwachten huisartsen dat dit gaat verlopen in een seizoen dat sowieso altijd al meer infectieziekten met zich meebrengt? Wij vroegen het na bij Roel Van Giel, huisarts en voorzitter van Domus Medica dat de belangen behartigt van de huisartsen in Vlaanderen en Brussel. 

“Voor het begin van het schooljaar hebben we eigenlijk niet zo’n schrik”, start Roel Van Giel het gesprek. “We weten uit onze ervaring van vorige schooljaren dat virussen pas na enkele weken zullen beginnen te circuleren. Het effect zal pas later op de maand zichtbaar worden.” 

“Het is voor ons wel koffiedik kijken in welke mate de infectieziektes, die we elk jaar zien, ook aanwezig zullen zijn in de scholen. Zullen ze in dezelfde mate aanwezig zijn of eerder in mindere mate door de extra voorzorgsmaatregelen die we nemen in het kader van Covid-19?  Deze maatregelen beschermen ons mogelijk ook tegen andere virussen.” 

Toch heerst er een bepaalde bezorgdheid. “We vragen ons af wat Covid verder gaat doen. Onze bezorgdheid gaat in eerste instantie niet uit naar leerlingen van het lager en eerste en tweede jaar middelbaar, maar wel naar de scholieren van de hogere jaren in het middelbaar en studenten van hogescholen en universiteiten.” 

Hoger middelbaar

“Vroeger dachten we dat Covid-19 bij jongeren uit het hoger middelbaar zich minder manifesteerde, maar nu weten we dat dit wel zo is. De vraag blijft dus wat het effect gaat zijn wanneer de tieners naar school beginnen gaan en of dat een versnelling van de epidemie gaat geven. In dat geval gaat het virus zich opnieuw verder kunnen verspreiden in de maatschappij.”