Veel handelaars niet corona-veilig: "Groot aantal grote inbreuken vastgesteld"

door: STS
Winkel - coronamaatregelen
Afbeelding bron: Photonews

De FOD Volksgezondheid stelt vast dat veel handelaars de basismaatregelen tegen het coronavirus niet of niet voldoende respecteren.

De FOD Volksgezondheid controleerde krantenwinkels, nachtwinkels, kleine dagwinkels, benzinestations en alcoholautomaten.

Er werd nagegaan of er inspanningen geleverd waren om de klanten 1,5 meter uit elkaar te houden (bijvoorbeeld plexiglas, vloermarkeringen, verplicht gebruik van winkelkarren, linten, looproutes, inrichting van de kassa...). Verder werd er gecontroleerd op de mondmaskerplicht, het ter beschikking stellen van handgels, de informatieplicht van de basispreventieregels aan de ingang en het verkoopverbod van alcohol tussen 20.00 uur en 05.00 uur.

Proces-verbaal

"In de eerste twee weken werden er op 819 controles reeds 22% grote inbreuken vastgesteld. 184 proces-verbalen werden opgesteld. Handelaren riskeren een administratieve boete van 750 euro. Er werden ook 143 waarschuwingen uitgeschreven voor kleinere inbreuken", klinkt het.

"We willen een warme oproep aan handelaars om zich te houden aan de anti-Covid-maatregelen. Informeer je klanten over de maatregelen met affiches, stel een goed gevulde fles alcoholgel ter beschikking en zorg voor duidelijke bestickering op de vloer om 1,5 m aan te geven. Zo help je mee de crisis te bestrijden."