Wie moet het coronavaccin eerst krijgen? “Er gaan discussies ontstaan”

door: WVDS
Vaccinatie van persoon
Afbeelding bron: Photonews

Sinds Pfizer BioNTech de eerste resultaten van hun coronavaccin heeft bekendgemaakt, is de discussie losgebarsten wie het vaccin als eerst moet toegediend krijgen. We legden de vraag voor aan moraalfilosoof Patrick Loobuyck (Uantwerpen/UGent).

“Welke groep we het eerst moeten gaan vaccineren zal afhankelijk zijn van de hoeveelheid vaccins die België zal krijgen en wat de werkzaamheid ervan is. Wanneer we onvoldoende vaccins hebben, dan lijkt me de keuze vrij evident om de vaccins te geven aan de mensen die het meest kwetsbaar zijn”, vertelt Patrick Loobuyck aan Redactie24.

“Indien zij besmet raken, lopen zij het meeste risico om zwaar ziek te worden, opgenomen te moeten worden in een ziekenhuis en eventueel kunnen zij overlijden. In dat opzicht heeft het minder zin om een gezonde twintiger in te enten dan iemand die bijvoorbeeld in de zeventig is en lijdt aan suikerziekte.”

Efficiëntielogica

Toch kan je deze vraag ook vanuit een heel ander perspectief benaderen. “Je kan verschillende logica’s hanteren om een keuze te maken. Zo zou je ook volgens een soort efficiëntielogica kunnen redeneren, waarbij het vaccin wordt gegeven aan personen  waarmee we de meeste levensjaren gaan redden.” 

“Dan ga je net meer aandacht geven aan jongere generaties, die nog vele jaren voor de boeg hebben. Waarom zou je dan nog iemand van tachtig inenten wanneer die eigenlijk al aan het einde van zijn leven staat.”

“Zelf denk ik dat het ethisch het meest verantwoord is om de eerste logica te hanteren en ons te gaan focussen op de meest kwetsbare groep.”  

“Daarnaast zullen we ook nog moeten uitzoeken in welke mate het vaccin werkzaam is bij ouderen. Misschien reageert het immuunsysteem van senioren anders op het vaccin ten opzichte van de leeftijdscategorieën die reeds getest zijn geweest door de fabrikant.”

Prioriteit voor bepaalde beroepen

“Er gaan hierover sowieso discussies ontstaan. Naast kwetsbaarheid of het aantal levensjaren kan je zeker ook nog voorrang geven aan bepaalde beroepscategorieën.”

“In alle adviezen lees je dat de gezondheidswerkers op de eerste plaats komen. Wanneer medewerkers in ziekenhuizen en woonzorgcentra gevaccineerd worden, kunnen zij het virus al niet meer verspreiden op hun werkplaats en beschermen zij op die manier onrechtstreeks een heel grote groep van kwetsbare mensen.” 

“Naast de zorg zullen ook mensen die voor het openbaar vervoer werken en onderwijspersoneel prioriteit mogen krijgen van mij. Iedereen vindt het uitermate belangrijk dat onderwijs kan blijven doorgaan. Dus bekijkt men steeds hoe we dit op een zo veilig mogelijk manier kunnen organiseren en daarbij kan een vaccin een rol in spelen.”