Zullen coronavaccins blijven werken ondanks mutaties? Marc Van Ranst legt uit

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Een vraag die de afgelopen dagen al vaak werd gesteld is of de coronavaccins ook zullen werken tegen de nieuwe varianten. Professor Marc Van Ranst benadrukt dat we ons niet te veel zorgen moeten maken over één mutatie, maar het wordt kwestie om de werking van de vaccins nauwgezet op te volgen.

“Eenmaal je begint te vaccineren is het voor de gezondheidszorg echt wel belangrijk dat je dat in de gaten houdt. Blijft dat vaccin goed werken is een vraag die moet gesteld worden en dat willen we de volgende maanden, jaren opvolgen.”

De viroloog legt uit dat ook bij mensen die gevaccineerd zijn nog wel eens een besmetting kan opduiken en dan wordt het zaak om dit goed te onderzoeken.

“Af en toe gaan er doorbraakinfecties zijn, een infectie bij iemand die gevaccineerd is. Dat vaccin werkt geen 100% en bij mensen bij wie het niet werkte, wil ik dan graag onderzoeken en weten waarom dat vaccin bij die persoon niet heeft gewerkt.”

“Is dat virus gemuteerd? Dat wordt dan belangrijk want varianten die ontsnappen aan dat vaccin wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk tegenhouden. Sommige varianten kunnen minder aan het vaccin beantwoorden en dan moet je het vaccin aanpassen.”

“Door één mutatie zal het meestal niet stoppen met werken, maar bij een opstapeling op een bepaald moment wel. Dat is een wapenwedloop en wellicht zal het vaccin wel eens aangepast moeten worden.”