Daar is het tekenseizoen opnieuw: doe dit zeker niet bij een tekenbeet

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay

De lente is in het land en daarmee is ook het tekenseizoen opnieuw gestart. Elk jaar worden enkele duizenden Belgen gebeten door een teek. Het is dan ook belangrijk om jezelf te controleren op tekenbeten en deze veilig te verwijderen.

Sciensano meldt dat in 2023 5896 tekenbeten gemeld werden bij Tekennet, met een piek in juni. Wie in de natuur komt, controleert best zijn of haar lichaam na een buitenactiviteit. Daarbij controleer je best op warme plaatsen, zoals oksels, bilspleet, lies. De meeste tekenbeten worden opgelopen tijdens vrijetijdsactiviteiten, in het bos en in de eigen tuin.

Hoe moet je een teek verwijderen?

Verwijder de teek in één beweging met een tekenverwijderaar. Als je een pincet gebruikt, kies dan één met een dunne punt. Neem de teek bij de kop vast en zo dicht mogelijk bij je huid. Plet de buik niet.

Let op dat je de teek niet plat knijpt en draai niet aan een teek. Trek de teek er in één beweging uit, want elke manipulatie kan de teek doen braken en zo verhoog je het risico op besmetting.

Voorkom een tekenbeet

Er zijn voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om te voorkomen dat je gebeten wordt door een teek. Door jezelf in te smeren met DEET verklein je de kans op tekenbeten. Smeer DEET op je schoenen, sokken en broekspijpen om teken weg te houden.

Blijf op paden want teken zitten vooral in struikgewas en hoog gras. Door op de paden te blijven, verklein je de kans op een beet.