Warm weer zorgt voor minder tekenbeten: “Steile afname”

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay

Mede door het warme weer trokken er veel mensen naar de bossen. Het was er heerlijk om verkoeling te zoeken. Al blijft het toch altijd opletten voor een tekenbeet.

Wie door de bossen wandelt moet zich ook wel bewust zijn van het gevaar van teken. Een tekenbeet kan heel onaangename gevolgen hebben. Je kan er de ziekte van Lyme door oplopen.

Gelukkig is het dit jaar een normaal jaar wat het aantal tekenbeten betreft. “Het jaar 2020 lijkt eerder een ‘normaal’ jaar te zijn, gebaseerd op de gegevens die we sedert 2005 verzamelen”, legt Tinne Lernout van Sciensano uit aan Redactie24.

“In 2018 en 2019 werden in het algemeen minder tekenbeten gemeld omwille van een sterke, plotse, daling van het aantal geregistreerde tekenbeten in de maand juli, na een lange droge en warme periode. Normaal gezien neemt het aantal tekenbeten in die periode eerder geleidelijk aan af. In het algemeen lag het aantal gerapporteerde tekenbeten vorig jaar, in 2019, beduidend lager dan in de jaren daarvoor.”

"Steile afnamen van het aantal tekenbeten"

Opvallend is wel dat er in juni van dit jaar meer tekenbeten werden geregistreerd dan normaal. “Waarschijnlijk omdat het weer gunstig was voor teken (regelmatig wat regen en niet te warm). Echter kan er ook een effect geweest zijn van de lockdown en maatregelen omwille van de COVID-19 epidemie waarbij mensen misschien meer de gewoonte hebben genomen om in de natuur te gaan wandelen of in de tuin te werken en dus meer blootgesteld werden aan tekenbeten maar dit effect kan moeilijk beoordeeld worden.”

Dat is nu wel even anders. “Zoals verwacht met de droge en vooral zeer warme dagen die er waren, zien we een steile afname van het aantal beten (teken zijn gevoelig aan warmte en droogte).”

Tags teek