Bende laat kinderen inbreken: "Ze kregen ervan langs als ze sierjuwelen roofden in plaats van goud"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Een inbrekersbende die tientallen woninginbraken pleegde, is door de rechtbank veroordeeld. De spilfiguren stuurden kinderen op het dievenpad.

De Servische bende uit het Luikse pleegde een zestigtal inbraken tussen maart 2018 en mei 2019, onder meer in de regio Oost-Brabant (Aarschot, Bierbeek, Boutersem, Landen, Leuven en Tienen).

De hoofdverdachten zijn een koppel, bestaande uit een 45-jarige man en zijn 41-jarige vrouw. Zij zetten kinderen in heel België - maar ook in onze buurlanden - in om inbraken te plegen.

"Ze hadden zich omringd met enkele meerderjarige bendeleden om de jongeren te vergezellen en te controleren. Uit recherchewerk bleek dat deze jongeren actief op dievenpad werden uitgestuurd", meldt het parket.

Geen verzekering of rijbewijs

"Ze moesten zich verplaatsen met niet-verzekerde voertuigen en beschikten vaak niet eens over een rijbewijs. Voorzien van inbrekersmateriaal en valse documenten werden ze onder druk gezet door de volwassen bendeleden om daginbraken te plegen. Ze kregen er zelfs van langs als ze sierjuwelen in plaats van gouden juwelen roofden."

De hoofdverdachten zijn nu veroordeeld tot 5 jaar effectief, waarvan de helft met uitstel. Een 41-jarige vertrouwelinge van het koppel, die als tussenschakel fungeerde, kreeg 2 jaar effectief. De tien overige bendeleden kregen straffen van 3 tot 4 jaar effectief.