VIDEO Twee jongeren dienen klacht in tegen politie na gewelddadige interventie

door: BVDO
Teo Demets Brugge politiegeweld Instagram
Afbeelding bron: Instagram

Twee jongeren uit Brugge hebben een klacht ingediend tegen de politie voor buitensporig geweld tijdens een controle en de daaropvolgende arrestatie. De politie zegt de zaak intern te onderzoeken.

De feiten dateren al van 23 januari van dit jaar, maar de jongeren kwamen er nu nog maar mee naar buiten. Teo (22) had met zijn broer Leo (18) afgesproken met een Engelse vriend. Het trio maakte een wandeling in Brugge. In het Koningin Astridpark werd het drietal tegengehouden door de politie.

“We moesten onze identiteitskaart laten zien”, schrijft Teo op Instagram. “We deden dat en werkten goed mee, zelfs al was één van die agenten heel onbeleefd. Hij viseerde vooral mijn broer, gewoon omdat die zwarte sweatpants droeg. Toch bleef mijn broer goed meewerken. Hij maakte zijn zakken leeg, er was niks ( drugs, red. ) te vinden. Toen ze zeiden dat we op een bank moesten gaan zitten, begon mijn broer te filmen. Toen de politie vroeg om daarmee op te houden, deed hij dat.”

“Na een paar minuten stonden plots een tiental agenten voor ons, onder wie enkele in burger. Toen mijn broer dat zag, begon hij weer te filmen met zijn smartphone. Hij deelde de politie mee dat hij dat deed voor onze eigen veiligheid.”

Volgens Teo werd de smartphone van zijn broer afgepakt, waarna die hem terugpakte. “Meteen grepen vier agenten hem vast”, zegt Teo. “Ik zei ‘rustig, rustig!’ Leo gooie zijn gsm naar mij en vroeg me om te blijven filmen, maar de politie nam de telefoon af en verwijderde de video’s.”

Opgepakt en in de cel

Iemand sprong op Teo en greep hem vast, waarbij hij in een reflex uithaalde. Een van de politieagenten zou daarbij gevallen zijn. “Meteen daarna hoorde ik een agent roepen dat ik de vrouwelijke agent geslagen had en sprongen er vijf of zes mensen op mij”, gaat het op Instagram verder. “Ze sloegen op mijn nek en er zat een agent op mijn rug, die me verstikte. Ik zei dat ik niet kon ademen, dat ik het opgaf. Toch gooiden ze me brutaal op de grond, waarbij ik mijn knieën schaafde. Ik was gehandboeid en zag hoe ze mijn broer op dezelfde manier op de grond gooiden.”

Leo moest 3 uur in de cel blijven, Teo maar liefst 22 uur. “Zonder reden. Dit was zuivere foltering. Ze lieten me daar achter met open wondes en gescheurde kleren. Mijn advocaat maakte duidelijk dat ik dringende medische hulp nodig had, maar dat negeerden ze. Ze beloofden mijn moeder zelfs aan de telefoon dat ze me zouden verzorgen, wat niet gebeurd is. Ik kreeg niet eens een pijnstiller. Ze hebben me daar uren laten liggen. Nooit werd ik slechter behandeld.”

De post op Instagram ging al snel viraal. De broers dienden klacht in wegens buitensporig geweld tegen de politie. De Brugse politie laat weten dat er een intern onderzoek loopt.