Zo geef je inbrekers geen kans: "Deze 4 maatregelen hebben hun efficiëntie bewezen"

door: STS
Inbreker - inbraak
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Hoe hou je inbrekers buiten? De Algemene Directie Veiligheid & Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken, beter gekend als 'BeSafe', zet vier belangrijke tips op een rijtje.

"Als je inbrekers geen enkele kans wilt geven, volg dan de vier tips hieronder. Deze tips hebben reeds hun efficiëntie volgens verschillende onderzoeken bewezen", zegt BeSafe.

De eerste stap is om stevige deursloten te laten installeren. "Een cilinder die meer dan 2 mm uitsteekt, vormt een potentieel inbraakrisico. De inbreker zal deze makkelijk kunnen lostrekken of breken."

"Het is dus belangrijk om je cilinder te beschermen met een langschild of een veiligheidsrozet zonder zichtbare schroeven aan de buitenkant, maar vastgeschroefd langs de binnenkant."

Verlichting met bewegingsdetector

Verder doe je er goed aan om buitenverlichting te plaatsen, met een bewegingsdetector. Het licht dat plots begint te branden zal dieven verrassen en afschrikken. Plaats de verlichting hoog genoeg. "Verlichting is één van de grootste vijanden van de inbreker. Maar in bepaalde gevallen kan het ook een hulpmiddel zijn, vooral indien deze geplaatst is op plaatsen waar geen enkele sociale controle mogelijk is. Hou hier rekening mee."

Kwalitatieve venstersloten

Een derde factor om rekening mee te houden: kwalitatieve venstersloten. "Kies voor vergrendelbare raamkrukken en opbouwsloten op het frame van je ramen. Venstersloten kunnen, als ze zichtbaar zijn, een ontradend effect hebben op inbrekers."

Naast de eerder genoemde buitenverlichting is ook binnenverlichting belangrijk. Zo geef je de indruk dat er iemand thuis is. Je gebruikt best een timer. "Voorzie verlichting in verschillende ruimtes en op verschillende momenten."