David Dehenauw bijt fel van zich af: 'Excuses? Daar is niets van aan!'

door: STS
David Dehenauw
Afbeelding bron: Photonews

Weerman David Dehenauw moest eerder deze week toegeven dat hij een fout gemaakt had. Er viel meer regen dan voorspeld was in de Westhoek, die door wateroverlast getroffen is.

"Je hebt je excuses aangeboden in het VTM Nieuws, omdat er meer regen gevallen is dan je voorspeld had", sprak Phara de Aguirre David Dehenauw toe in 'De Afspraak'.

"Ik heb geen excuses aangeboden, ik heb dat gewoon toegegeven, dat er 5 à 10 mm meer viel dan voorspeld was", antwoordde de weerman.

"Ik zit dag in, dag uit, meerdere keren per dag in crisisvergadering met de gouverneur van West-Vlaanderen en de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Tijdens dat overleg worden voorspellingen gemaakt."

"Ik geef altijd een waaier aan scenario's, van het meest pessimistische en het meest optimistische tot het meest waarschijnlijke."

"Maar het is op eieren lopen. De waterbeheerders, met wie wij goed samenwerken en ook constant overleggen buiten dat overleg met de gouverneur, zeggen: als je 10 mm mist op een bepaalde plaats waar het water al hoog staat, dan kan dat een enorme impact hebben. Dat is natuurlijk een enorme uitdaging voor een meteoroloog."

"We geven dus een waaier aan scenario's, en af en toe moeten we dat bijsturen. Dat is dinsdag gebeurd. Op zich is een fout van 5 tot 10 mm niet zo groot, gezien de hoeveelheden neerslag die al gevallen zijn. Maar als dat op een slechte plaats valt, kan dat een verschil maken."