Noodnummer 1722 geactiveerd voor storm- en waterschade: "Kan lokaal intens worden"

door: STS
Regen
Afbeelding bron: Pixabay

Er staat ons opnieuw een dag met onstuimig weer te wachten. Het noodnummer 1722 is geactiveerd.

"Zaterdag trekt een regenzone door het land, gevolgd door buien, die lokaal intens kunnen zijn en lokaal gepaard kunnen gaan met een donderslag en rukwinden", laat het KMI weten.

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het tijdelijke noodnummer 1722 geactiveerd. Dit nummer, of het gelijknamige e-loket, contacteer je wanneer je niet-dringende bijstand van de brandweer nodig hebt.

"Het e-loket kan je gebruiken als je hulp van de brandweer nodig hebt bij wateroverlast of stormschade. Bijvoorbeeld als er veel schade is aan je dakbedekking, als er een kelder ondergelopen is of als er wateroverlast is op de openbare weg."

"Als er iemand in gevaar kan zijn of als er sprake is van brand, moet je altijd 112 bellen. Bijvoorbeeld als er gewonden zijn, als er sprake is van instortingsgevaar of als de openbare weg geheel of gedeeltelijk versperd is door een omgevallen boom."

Voor één provincie is er code geel afgekondigd door het KMI: de provincie Luxemburg. "Vooral over delen van die provincie kan er tussen zaterdagmiddag en zondagmiddag meer dan 25 liter water per vierkante meter vallen", aldus het KMI.