Onze zeelucht blijkt minder gezond dan gedacht: Schokkende ontdekking
De lucht aan de kust, die altijd als gezond bestempeld wordt, blijkt opvallend meer PFAS (een chemische stof) te bevatten dan de lucht in het binnenland. Tot die conclusie is de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO gekomen na een onderzoek.
VITO heeft de lucht gemeten op twee plaatsen in Knokke-Heist en op twee plaatsen in het binnenland, in Borgerhout en Dessel. Aan de kust blijken de PFAS-waarden hoger te liggen.
"Of het nu in het binnenland is of aan de zee: dat verbaast mij dus niet", vertelde toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven aan Focus-WTV.
"Anderzijds is het wel frappant dat de VITO-onderzoekers verhoogde concentraties in de zeelucht hebben aangetroffen. Zeven keer meer dan in Borgerhout, veertig keer meer in vergelijking met Dessel. Dat is toch wel een vaststelling."
"Men vermoedt dat dit te maken heeft met een soort opstapeling van die PFAS-moleculen in het schuim van de zee en dat dit door de wind terug richting het strand wordt geblazen, waar je het inademt."
"Maar er is zeker en vast geen reden tot paniek. De concentraties die zijn aangetroffen zijn bijzonder laag, dat moeten we benadrukken."
"Er is geen wettelijke limiet, maar als men een ondergrens neemt van ongeveer 1 nanogram PFAS per kubieke meter, dan zitten de resultaten hier op een concentratie die ver daaronder ligt: 0,082 nanogram per kubieke meter."
"Dat zijn maar minieme hoeveelheden. Dus er is geen reden tot paniek, er is geen acuut gevaar wanneer je zeelucht inademt."