Weerman Frank Duboccage verwacht ook deze zomer wateroverlast in ons land

door: BVDO
Frank Duboccage
Afbeelding bron: VTM

Zondag werden verschillende streken in ons land hard getroffen door wateroverlast, met taferelen die aan Wallonië afgelopen zomer deden denken.

Hoe erg de beelden ook zijn van de schade van afgelopen weekend, toch zijn ze niet te vergelijken met de overlast waarmee Wallonië afgelopen zomer af te rekenen kreeg.

“Het ging zondag om 69 liter neerslag per vierkante meter gedurende een uur of tien. We mogen dat natuurlijk niet onderschatten: dat is zoveel regen als er in normale omstandigheden in een maand valt. Maar vorige zomer ging het om 200 liter neerslag per vierkante meter, en dan nog gedurende een veel langere periode”, zegt weerman Frank Duboccage aan Het Nieuwsblad.

Volgens de weerman krijgen we deze zomer opnieuw af te rekenen met wateroverlast. Maar veel regen moet niet noodzakelijk ook een probleem opleveren.

In welke grootteorde dat dan zal zijn valt nog af te wachten. Als het vaker regent, dan is dat beter, omdat de grond dan niet kurkdroog zal zijn. “Dan kan er meer regen opgenomen worden door de grond, en zullen we minder overstromingen zien”, besluit Duboccage.

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24