Klimaatverandering zorgt voor zeer groot probleem: "Dit kunnen we daardoor in de toekomst niet meer doen"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Het zijn sombere tijden voor wie naar de skigebieden in de Alpen trekt. We zijn half november en een aantal skigebieden hebben nog geen vlokje sneeuw gezien. Er is ook geen goed nieuws voor wie in de toekomst nog wil skiën.

Sowieso zal wie in de toekomst gaat skiën het hogerop moeten gaan zoeken. Elke tien jaar ligt er twaalf centimeter sneeuw minder, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Winter na winter wordt het duidelijk dat het minder sneeuwt. Het begint ook later op het jaar te sneeuwen en die sneeuw smelt ook steeds sneller weg. Sinds 1951 daalt de sneeuwhoogte elke tien jaar met ongeveer 12 centimeter. Vanaf de jaren tachtig kwam die verandering in een stroomversnelling terecht.

"Het verdwijnen van de sneeuwpret is het resultaat van een combinatie van stijgende temperaturen en de effecten van klimaatverandering op de neerslag", zegt Ryan Tueling van de universiteit van Wageningen, die de cijfers blootlegden.

Mogelijk kunnen we over 20 jaar zelfs niet meer gaan skiën. "Vandaag wordt al een groot deel van de pistes van kunstmatige sneeuw voorzien", zegt de Duitse onderzoeker Werner Bätzing. "Maar binnen 20 jaar wordt zelfs dat onmogelijk."

Tags alpen skiën