VTM

Bo Van Spilbeeck: “Daar heb ik jaren nachtmerries van gehad, ik zal dat nooit vergeten”

bron: Joe
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Bo Van Spilbeeck heeft in haar leven al heel wat gezien. En dat waren niet allemaal de meest fraaie dingen.

Zo moest ze voor VTM-Nieuws verslag uitbrengen van de burgeroorlog in Burundi en Rwanda. “Je wordt in de eerste plaats journalist omdat je interesse hebt in nieuws”, merkt Bo Van Spilbeeck op bij radiozender Joe. “Wij beleven vanop de eerste rij wat de mensen ‘s avonds op televisie zien of ‘s morgens in hun krant lezen. Je staat mee op de eerste rij, dat is al ongelofelijk.”

“Soms denk ik dat er ook nog een mislukte lerares in mij schuilt, die de mensen dingen wil leren. Ik ben ook beschoten geweest tijdens mijn job. Je functioneert dan voorlopig op adrenaline. In Rwanda had ik een kogelvrije vest aan, in Burundi niet. Je bent tijdens het draaien net niet bang genoeg om geen gekke dingen te doen. Als je naar huis gaat, besef je wat er gebeurd is.”

“Je gaat die dingen ook een plaats geven. Over Burundi en Rwanda heb ik jaren nachtmerries gehad. Het rare is dat je ook de geur hebt en dat is het nog ergste. Ik weet hoe een lijk ruikt dat dagen rottend in de zon heeft gelegen. Dat is iets dat ik nooit zal vergeten.”