Josje Huisman moest ingrijpen tegen haar zwangerschap: Dit had ze aan de hand

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Instagram
Josje Huisman eet veganistisch. Dat zorgde tijdens haar zwangerschap wel voor problemen.

“Toen ik zwanger werd, at ik nog plantaardig. Ik wou de invloed daarvan op mijn lichaam onderzoeken, omdat zo'n baby veel energie vraagt. De jaren daarvoor was ik alleen met mezelf”, zegt Josje Huisman in Het Nieuwsblad. 

“Ik dacht toen niet na over wat ik allemaal binnen kreeg. Ik at wel meer groenten en fruit, maar ik lette amper op mijn eiwitten en vetten. Het is nochtans belangrijk om ook daar een goede balans te houden. Daarom moet je als veganist soms méér eten, omdat je die stoffen makkelijker uit dierlijke producten haalt. Ik dacht alleen: Ha, het is plantaardig, het zit goed.”
(Lees verder onder de foto)

Huidproblemen
“Ik kreeg tijdens mijn zwangerschap ook last van huidproblemen en dacht dat ik een allergie had. Toen hoorde ik dat ik mijn evenwichtige voeding door de jaren heen wat had verwaarloosd. Mijn energie stond in de min en moest heel snel in de plus, omdat ik een baby in m'n buik had.” 

“Ik had ineens de verantwoordelijkheid voor een kind dat zelf niet te kiezen had en ben ook supplementen gaan nemen. Wél onder begeleiding van een arts. Nu combineer ik dierlijk en plantaardig voedsel. Ik denk aan wat mijn lichaam nodig heeft en intussen ook een beetje aan wat de wereld nodig heeft. Je kunt niet in je eentje de wereld redden, en zeker niet ten koste van jezelf. Maar je kunt wel je best doen."