Filip Dewinter laat er geen twijfel over bestaan: “Wij worden zijn grootste nachtmerrie”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Filip Dewinter heeft vrijdag in De Ochtend op Radio 1 de puntjes op de i gezet. “Belanden wij in de oppositie, dan worden wij N-VA’s grootste nachtmerrie”, zei het Vlaams Belang-kopstuk.

Volgens Dewinter zit een nieuwe Vlaamse regering er niet perse snel aan te komen. “Iedereen gaat daarvan uit. Maar wie de onderhandelingen mee gevoerd heeft weet dat er binnen een groot deel van de N-VA bereidheid is om de formule met Vlaams Belang aan de houden”, zegt Dewinter in De Ochtend. “N-VA hoéft niet per se een regering te vormen met CD&V en Open VLD. Laat ons maar temporiseren en wachten.”

Hadden N-VA en Vlaams Belang een meerderheid samen, dan was er snel een regering gekomen. “Binnen de 14 dagen. Maar dat kan nog: we moeten het been stijfhouden en niet bezwijken voor de chantage van CD&V en Open VLD. Die twee - Rutten en Beke - moeten dringend een toontje lager zingen. Maar Bart De Wever zal koelbloedig moeten blijven en het zal ook afhangen van zijn principes. ‘Dit keer bezwijk ik niet voor chantage van verliezers’, moet hij zeggen. Als dat gebeurt, is er zeker nog een autostrade naar regeringsdeelname voor Vlaams Belang.”

Dewinter sprak ook dreigende taal: “Kijk, wij kunnen de grootste bondgenoot worden van de N-VA, maar even goed de ergste nachtmerrie en grootste vijand van Bart De Wever vanuit de oppositie. Als wij niet mogen meedoen, zullen wij hem het vuur aan de schenen leggen.”

“Natuurlijk hebben wij veel meer zin om deel te nemen aan het beleid. Daarom hebben we ons ook verantwoordelijk opgesteld en alle mogelijkheden te baat genomen om dat te doen. Maar als we er niet bij zijn, dan komt er keiharde oppositie. Zeker als rechtse stemmen moeten dienen voor een progressief project. Schaf dan beter de verkiezingen af, dan hebben ze toch geen zin gehad.”