Moslims in Vlaanderen vieren Offerfeest en nemen opvallend besluit: “In de praktijk zullen ze bij ons niet langer geneigd zijn om dat te doen”

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Wereldwijd vieren moslims vandaag het Offerfeest. Voor de moslims in Vlaanderen wordt het het eerste Offerfeest sinds er een verbod van kracht is op het onverdoofd slachten.

Op de tiende dag van de twaalfde maand van de islamitische maankalender - of de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka - laten moslimfamilies traditioneel een dier op rituele wijze slachten, om het daarna samen op te eten of te verdelen onder armen, buren en familieleden. Het is één van de belangrijkste feesten voor de islam. Men herdenkt hoe de profeet Ibrahim zijn zoon wilde offeren voor God.

Ook in Vlaanderen worden er dieren geslacht voor het Offerfeest. Dat kan in Lennik, Wolvertem, Werchter en Genk. Maar in werkelijkheid laten steeds minder moslims in Vlaanderen een dier slachten. Het aantal dieren dat geslacht wordt tijdens het Offerfeest is in Vlaanderen al een tijdje in dalende lijn. Die trend zal zich nu ook verderzetten, staat te lezen bij Gazet van Antwerpen.

Bovendien valt het Offerfeest in de vakantie. Veel moslims vieren dit feest dan met de familie in hun geboorteland. “In de praktijk zullen moslims bij ons niet langer geneigd zijn om nog een schaap te laten slachten”, zo had Mohammed Bachiri, de voorzitter van het islamitisch centrum Al Fath in Leuven, woensdag nog verklaard. “95 procent van de moslims in Vlaanderen zal nu geld overmaken aan een familie in Marokko of in Somalië."

Tags offerfeest