Turks president Erdogan geeft geen sprankeltje hoop: Poetin gaat zich nu met de zaak bemoeien

bron: NOS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De relatie tussen Turkije en de NAVO-bondgenoten staat serieus onder druk. De NAVO-bondgenoten willen dat Turkije stopt met het aanvallen van de Koerden in het noorden van Syrië.

Erdogan wil nog steeds niet van een staakt-het-vuren weten. “Dat zijn terroristen en met terroristen onderhandel ik niet”, zei hij. Volgens hem stopt het offensief pas als het doel is bereikt en dat is de inname van een 30 kilometer brede bufferzone tussen Syrisch-Koerdisch gebied en de grens met Turkije.

“De snelste oplossing is dat alle militanten hun wapens neerleggen en zich terugtrekken uit de bufferzone”, luidt het nog bij Erdogan. Hij verwijst naar de Syrisch-Koerdische YPG-strijders.

Intussen heeft Erdogan een uitnodiging gekregen van Vladimir Poetin. Die verwacht hem nog deze maand in Moskou. De Russische president heeft zijn leger al posities laten innemen tussen beide legers. Poetin wil vermijden dat het tot een confrontatie komt tussen het Turkse leger en de Koerden. De Russische president wil onder alle omstandigheden verhinderen dat er gevangenen vrijkomen en naar andere landen ontsnappen.