Speculaties IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zijn waar: “Hij stierf als een lafaard”

bron: Fox News
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Zondagmiddag bevestigde Trump in een toespraak dat de Special Forces, Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep IS, hebben gedood. Hij blies zichzelf op toen hij achtervolgd werd door Amerikaanse militairen.

Opvallend was het woordgebruik van de Amerikaanse president: “Ik heb het grootste stuk ervan gezien, het was alsof ik naar een film keek”. Volgens hem zou al-Baghdadi zijn gestorven als een ‘hond’, een lafaard. “Hij was in paniek, en huilde van schrik”, zegt hij in zijn toespraak. 

De IS-leider heeft zichzelf opgeblazen met een zelfmoordvest en nam drie van zijn kinderen mee de dood in. De beelden van de klopjacht op al-Baghdadi zullen nog vrijgegeven worden. Trump wil daarmee vermijden dat kinderen in de IS-leider zijn voetsporen willen treden. “De kinderen die naar daar willen of zijn volgelingen zullen zien hoe hij stierf”, aldus de president. 

Trump bedankte expliciet Rusland, Turkije, Irak en Syrische Koerden voor hun hulp. Ze lieten toe dat de Amerikanen over een door hen gecontroleerd gebied vlogen en de Koerden verschaften cruciale informatie.