Koning Filip geeft meer dan half miljoen uit om zich veilig te voelen: De belastingbetaler draait daarvoor op

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In het buitenverblijf van de koninklijke familie werd deze week een nieuw beveiligingssysteem geïnstalleerd. En dat wordt betaald met het geld van de belastingbetaler.

Het prijskaartje van het nieuwe beveiligingssysteem in het kasteel van Ciergnon bedraagt 690.007 euro. Dat is betaald door de Regie der Gebouwen. Met andere woorden door de   belastingbetaler dus. 

“Dat zou niet mogen”, vindt professor Staatsrecht en voormalig Kamerlid Hendrik Vuye. “De belastingbetaler draait op voor kosten die eigenlijk gedragen moeten worden door de koninklijke schenking”, zegt Vuye. 

Volgens minister Koen Geens (CD&V) was het beveiligingssysteem noodzakelijk. Het zou fysieke bescherming en beveiliging van het staatshoofd bieden. Vuye trekt dat in twijfel. “De drogreden van Jan Jambon (N-VA), de bevoegde minister toen het geïnstalleerd werd, was dat daardoor minder politie voor de deur zou moeten staan en die kost dus gedrukt zou worden. Maar die politie moest daar in de eerste plaats al niet staan.”

Komende jaren zullen er nog kosten worden gedaan door de Regie der Gebouwen. De oude stookolieketels in het kasteel van Laken zouden vervangen moeten worden