Moslims in ons land nemen drastisch besluit over de kerstboom: “Heeft niets met geloof te maken”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De meeste mensen hebben nu wel hun kerstboom in huis staan. De kerstboom wint steeds meer aan populariteit.

De kerstboom gaat steeds terug naar wat het vroeger was en dat is een niet-religieus symbool. In de scholen maar ook bij jonge generaties moslims wordt de kerstboom almaar populairder.

Saïd Aberkan is islamconsulent en merkt op dat steeds meer moslimjongeren een kerstboom willen. "Ik heb een project in het onderwijs en ik merk dat het in deze periode van het jaar een veelbesproken onderwerp is, zowel bij leerkrachten als bij leerlingen. Ik krijg er vragen over”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

“Of het mág, willen ze weten. Wat de regels erover zijn. Ik zie het ook aan m'n eigen dochter. Dit jaar vroeg ze voor het eerst of er thuis een kerstboom mag komen. Ze ziet dat op school en vindt het gezellig."

"Zo'n kerstboom gaat niet over religie, maar wel over gezelligheid"

Aberkan zegt dat er geen specifieke regels zijn. "Het klopt niet dat we de kerstboom afdoen als een traditie louter en alleen van gelovige christenen. Gelovig zijn is al lang geen voorwaarde meer om er één te zetten. Zo zien ook moslims het. Zo'n boom gaat niet over religie. Dat gaat over gezelligheid. Over sfeerschepping. Over belonging without believing. Daar is niks mis mee.”

“Ja, ook pakjes moeten kunnen. De profeet zegt daarover: geef geschenken. Om te tonen dat je elkaar liefhebt. Geschenken uitdelen, dat versterkt de broederschap. Waarom dan niet in deze periode van het jaar?"

“Voor orthodoxe, vaak oudere moslims is die religieuze link er dikwijls wél nog. Ze vinden dat zo'n kerstboom in het vaarwater komt van hun eigen geloof en houden vast aan de eigen tradities. Ze vormen nog altijd een meerderheid. Zij die wél voor de kerstboom vallen, zijn meestal jonge mensen."