Al zes weken staking bij Ineos Phenol nadat vakbondsafgevaardigde vreemd ontslag kreeg: “Tot zolang blijven we doorgaan”

door: PMN
Afbeelding bron: TV-Oost
Er is nu al wekenlang een staking aan de gang bij Ineos Phenol. De staker zijn intussen bezig aan hun zesde week.

Het begon op 9 januari. Werknemer Chris De Wachter komt aan op Ineos Phenol om aan zijn nachtshift te beginnen, maar werd er opgewacht. Hij mocht meteen terug naar huis vertrekken want hij kreeg zijn ontslag.

“Ik werkte er 27 jaar en ben nooit gesanctioneerd geweest”, vertelt Chris bij TV-Oost. “Dat betekent, als ik werkelijk iets fout gedaan zou hebben, dat moet er volgens het arbeidsreglement een tuchtprocedure opgestart moet worden.”

Chris was ook vakbondsafgevaardigde en kloeg meermaals enkele moeilijke dossiers aan. “Het bedrijf was regelmatig onderbezet”, gaat hij verder. “Mensen die nog in dienst waren, een half jaar of een jaar, die krijgen plots een verantwoordelijkheid om dat en dat allemaal te doen, terwijl die mensen niet eens deftig opgeleid zijn.”

Volgens de vakbondsman begonnen de problemen al anderhalf jaar geleden toen er een nieuwe manager werd aangesteld. De vakbonden willen nu dat die aan de kant wordt geschoven en dat Chris weer aan de slag mag. Zolang dat dit niet het geval is, blijven ze staken.