Opnieuw meer fileleed: "Onze wegen hebben op sommige plaatsen hun maximumcapaciteit bereikt"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews
Het verkeer nam in 2019 opnieuw toe op de Vlaamse snelwegen. We stonden met z'n allen opnieuw langer aan te schuiven in de files. Minister Lydia Peeters weet dat de maximumcapaciteit op een aantal plaatsen bereikt is.

Door de aanhoudende groei van het verkeer geraken ook de snelwegen alsmaar meer verzadigd, want op grote delen is er intussen geen restcapaciteit meer. Het meest verzadigd zijn de zone van UZ Jette-Zellik op de R0, de Kennedytunnel en de zone tussen Berchem en Antwerpen-Oost op de R1. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer.

Door de stijgende verkeersdruk groeien verzadigde stukken gemakkelijk uit tot structurele filezones. “We stellen vast dat we in 2019 iets langer in de file stonden dan het jaar daarvoor. Onze wegen hebben op sommige plaatsen hun maximumcapaciteit bereikt”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters

Investeringen in wegeninfrastructuur

“Doorstroming en verkeersveiligheid zijn belangrijk en we blijven dan ook investeren zowel in capaciteit als in onderhoud van onze wegeninfrastructuur. Zo staan dit jaar onder meer 38 grote werven gepland op onze autosnelwegen."

We willen tegelijk de modal shift aanmoedigen en het aandeel van duurzame vervoermodi verhogen, zowel inzake personenvervoer als goederentransport. Daarom gaan we ook inzetten op mobipunten ten behoeve van de combi- en deelmobiliteit, voorzien we in extra investeringen in fietsinfrastructuur en stimuleren we op goederentransport via onze waterwegen en het spoor", aldus de minister.