Marktwaarde voetballers gaat er gigantisch op achteruit

door: BVDO
Het voetbal krijgt rake klappen. Door de coronacrisis zal ook de waarde van voetballers met bijna dertig procent zakken.

In de Belgische competitie is de Canadees Jonathan David wellicht de duurste speler, maar dat zou nu wel eventjes anders kunnen zijn. "“De crisis zal overal ter wereld een impact hebben op de mercato", vertelt Loïc Ravenel van studiebureau CIES aan Het Laatste Nieuws. "Als je een verkoopclub bent, kan dat voor problemen zorgen.”

Voor echte toppers zoals Messi zou dat niet gelden. "Ik denk eerlijk gezegd dat er bij de echte toppers, zoals Messi en Neymar, weinig erosie zal zitten op de waarde", vult sportadvocaat Sven Demeulemeester aan. "En na de crisis zullen er nog wel topclubs zijn die op een berg cash blijven zitten. Ik vrees wél dat het in België erger kan worden dan wat CIES voorspelt voor die grote competities."

Door die ontwikkeling zouden heel wat spelers uit België kunnen verdwijnen, veel goedkoper dan verwacht. "Er zullen ongetwijfeld buitenlandse ploegen zijn die gebruik of misbruik maken van de situatie. De neiging om alles te doen kloppen én om dus spelers van de hand te doen, zal manifest zijn. Zo kom je in een zwakkere onderhandelingspositie terecht. Hoe ik het zie, is dat clubs die in geldnood zitten sneller én goedkoper zullen moeten verkopen."