Marc Van Ranst is nu al duidelijk: "Bekerfinale komt er zo goed als zeker niet"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De Belgische competitie is stopgezet, maar in andere landen nog niet. Een symbolische bekerfinale komt er zo goed als zeker niet volgens viroloog Marc Van Ranst.

Viroloog Marc Van Ranst die ons allemaal in ons kot houdt, zal nu ook de UEFA adviseren over nog voetballen of niet. “Ik heb de indruk dat de UEFA begint in te zien dat voetballen dit seizoen niet meer mogelijk is”, zegt Van Ranst aan Het Nieuwsblad. “Niemand kan de Belgische clubs verwijten dat ze de beslissing namen om er streep onder te trekken. Van de Pro League heb ik begrepen dat er minimum drie tot vier weken training nodig zijn alvorens wedstrijden weer mogelijk zijn. Dan is het weinig realistisch de huidige competities nog af te werken.”

En dus lijkt het alsof er nergens nog gevoetbald zal worden, vooral omdat de competities in tijdsnood zullen komen. “We zijn nu begin april en er zijn opnieuw 1.600 nieuwe gevallen vastgesteld. Ik vind dat veel. Vooral omdat we weten dat dat getal een onderschatting is”, klinkt het. “Hoe kan je spreken over het afbouwen van maatregelen en het heropstarten van de competitie als we nog niet eens weten of we op het toppunt van de eerste piek zitten? Maar we moeten eerlijk zijn: massa-evenementen als voetbalwedstrijden of muziekfestivals zullen bij de laatste dingen zijn die we opnieuw toelaten.”

Eerder had Van Ranst al gezegd dat 'een symbolische bekerfinale, achter gesloten deuren', wel kon. “Maar alleen als we de curve op nul krijgen. Dat hebben we zelf in de hand, als iedereen de maatregelen blijft opvolgen. Een finale achter gesloten deuren zou kunnen als we de absolute zekerheid hebben dat supporters niet elders een feestje gaan bouwen. Als supportersfederaties ons daarover geen spijkerharde garanties kunnen geven, gaat het feestje gewoon niet door.”