Karel Van Eetvelt vindt het ongepast dat voetbalclubs technische werkloosheid gebruiken

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Karel Van Eetvelt sprak voor het eerst dat Anderlecht zich toch maar beter neerlegt bij een stopzetting van de competitie na de Nationale Veiligheidsraad van gisteren.

Van Eetvelt heeft het heel moeilijk dat er zou gevoetbald worden zonder publiek. “Voetbal is een belevingsactiviteit”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “We moeten er alles aandoen om die beleving terug te organiseren. Maar op een verstandige manier en wanneer het verantwoord is voor de volksgezondheid. Dat is onze opdracht nu als voetbalgemeenschap.”

De crisis geldt voor alle ploegen en wie zich niet aanpast zal onderuit gaan. “Ik heb in mijn hele professionele loopbaan nog nooit zo’n crisis meegemaakt. Het voetbal in het algemeen kan dit een tijd volhouden, maar niet zeer lang. Ik bekijk dit als een normaal bedrijf die in een crisis geraakt door externe omstandigheden en de kostenstructuur moet aanpassen door het verlies aan inkomsten. Wie dit niet doet, gaat onderuit. Dat geldt voor Anderlecht, maar ook voor alle andere clubs.”

Volgens hem is het ook niet normaal dat clubs technische werkloosheid inroepen. “We zijn een gemeenschap die kan genieten van heel lage fiscale bijdragen. Wij betalen weinig belastingen en weinig sociale bijdragen op de lonen van onze spelers. Ik vind het niet oké om dan gebruik te maken van solidair opgebouwde systemen. Ik betreur dat een aantal clubs het wel doen.”