Vanaf nu wordt elke nieuwe Volvo in de fabriek beperkt tot dezelfde topsnelheid

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Volvo kreeg heel wat kritiek op de plannen om de topsnelheid van hun wagens te beperken, maar heeft dit toch doorgevoerd.

Elke nieuwe Volvo wordt voortaan geleverd met een Care Key. Met deze slimme autosleutel kan de eigenaar de topsnelheid van zijn auto beperken tot bijvoorbeeld 120 kilometer per uur wanneer hij de wagen uitleent aan zoon of dochter. Bovendien wordt de topsnelheid van elke nieuwe Volvo hoe dan ook beperkt tot 180 kilometer per uur, ook al kunnen de wagens meer aan.

Op sociale media was er heel veel kritiek toen de maatregel voorgesteld werd. Critici vinden dat de autofabrikant geen limieten kan opleggen. Volvo beet echter door: “Dit kan uiteindelijk levens redden, ook als dit betekent dat er potentiële klanten verloren gaan. Hard rijden blijft een van de meest voorkomende doodsoorzaken in het verkeer. Op jaarbasis krijgen miljoenen mensen nog steeds een boete voor te hard rijden.”

De topsnelheid van 180 kilometer per uur is trouwens enkel in Duitsland effectief ook mogelijk, al gaan ook daar stemmen op om de limiet op snelwegen vast te leggen op 130 kilometer per uur. Dodelijke slachtoffers worden voor een derde gelinkt aan overdreven snelheid. “Wij geloven dat een autofabrikant de verantwoordelijkheid heeft om de verkeersveiligheid te helpen verbeteren”, zegt Malin Ekholm, hoofd van het Volvo Cars Safety Center. “De begrensde topsnelheid en de Care Key helpen bestuurders te reflecteren en te beseffen dat hard rijden gevaarlijk is.”