Politicoloog Dave Sinardet maakt balans van Rutten als partijvoorzitster: "Karaktermoord op haar gepleegd"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Gwendolyn Rutten is niet langer voorzitter van Open Vld. Vrijdag raakte bekend dat ze wordt opgevolgd door Egbert Lachaert. Politicoloog Dave Sinardet maakt de balans op van het parcours van Gwendolyn Rutten als partijvoorzitter.

"Ik vind dat Gwendolyn Rutten het als voorzitter al bij al niet zo slecht heeft gedaan. Het is natuurlijk zo dat Open Vld er electoraal niet zo goed voor staat, maar dat moet je kaderen binnen een context waar alle traditionele partijen veel stemmen hebben verloren. Ik vind dus niet dat je dat haar volledig kwalijk kan nemen", vertelt Dave Sinardet aan Redactie24.

"Open Vld heeft veel stemmen verloren tijdens de verkiezingen in mei vorig jaar, maar het is wel de traditionele partij die het minste stemmen heeft verloren. Het is natuurlijk als voorzitter nooit goed als je geen verkiezingswinst kan boeken, maar er moet toch naar de context worden gekeken."

Karaktermoord

"Ze is er wel in geslaagd om de partij in die hele periode toch in de regeringen te houden. Dat was in 2014 zeker niet evident. Ze waren er bij en dat was toch de belangrijkste doelstelling."

"De laatste maanden is Gwendolyn Rutten onder vuur gekomen en is eigenlijk zelfs een beetje een karaktermoord op haar gepleegd, zeker ook vanuit N-VA op het moment dat zij geneigd was om zonder N-VA in een federale regering te stappen. Dat is een beetje unfair geweest."

"Er werd haar verweten dat ze premier wilde worden, maar er zijn natuurlijk veel politici die dat willen. Dat is op zich niets dat je haar kan verwijten. Ik vond dat dat er dat een beetje over was."

Positieve balans

Al bij al is de balans volgens Dave Sinardet positief. "Rutten heeft geen foutloos parcours afgelegd, maar ze heeft dat toch zeker niet slecht gedaan. Ze is er vrij lang in geslaagd om de partij op één lijn te houden. Voor haar voorzitterschap had je meer ruzies die op straat werden uitgevochten."