Pro League neemt ingrijpende beslissing voor alle voetballers in Jupiler Pro League

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Vanaf 1 juli zijn sportwedstrijden opnieuw toegestaan. De Pro League wil nog voor die datum een heel drastisch plan laten uitvoeren.

Vanaf maandag 8 juni is zo goed als alles weer mogelijk qua sporten. Enkel de contactsporten zoals voetbal moeten wachten tot 1 juli om er vol tegenaan te kunnen gaan. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad gisteren bekendgemaakt.

De Pro League wil dat alle spelers tegen 1 juli getest worden op het coronavirus. Dat zou van dan af aan elke week voor iedere speler moeten gebeuren. De Pro League wil dat alle tests ook in één labo gebeuren. De kosten nemen de Pro League en de voetbalbond op zich.

Vanaf 1 juli zijn toeschouwers weer toegestaan, maximaal 200 man en verplicht zitten. "En de afstandsregels van anderhalve meter moeten bewaard blijven", vertelt Vlaams minister-president Jan Jambon aan Het Laatste Nieuws. "Behalve als je met je gezin komt, want met hen zit je thuis al dicht bij elkaar. Het is uiteraard de bedoeling om vanaf een bepaald moment helemaal naar het normale te komen, maar vandaag is beslist om de bovengrens op 200 mensen te leggen, indoor en outdoor."

De clubs krijgen zelf een vrijgeleide om dit alles te organiseren. "De meeste stadions zijn groot genoeg om die fans te laten plaatsnemen met meer dan voldoende ruimte tussen hen in", vult Marc Van Ranst aan. "Op welke manier die fans verdeeld worden, zullen de clubs zelf moeten bepalen. Misschien is het een leuk idee om van sportwedstrijden opnieuw echt een familiegebeuren te maken, zoals dat in de Verenigde Staten het geval is."