Euro Shop vrijgesproken ondanks verkoop van namaakproducten

door: BVDO
Afbeelding bron: Euro Shop
Euro Shop en zaakvoerder Daniël Kerckhof zijn vrijgesproken van in totaal 320.000 euro aan boetes voor de verkoop van namaakproducten.

De zaak begon toen in de vestiging van Euro Shop in Middelkerke een controle van FOD Economie plaatsvond. In de autoafdeling werden honderden kleine producten gevonden met logo’s en merknamen van autofabrikanten: automatjes, wieldoppen, velgen en merchandising.

De producten werden ook in Veldegem en Roeselare verkocht, maar bleken om namaak te gaan. De vorderingen liepen op tot 320.000 euro, al was dat eigenlijk niks voor de 84-jarige eigenaar Daniël Kerckhof die over een vermogen van meer dan 300 miljoen beschikt.

De rechtbank wilde de zaak hard maken. "Het gaat hier eerder om een principiële zaak", stelde de procureur in de rechtbank van Veurne via de Krant van West-Vlaanderen. "Het is heel duidelijk dat Euro Shop wist dat het om namaakproducten ging want die werden tegen een fractie van de waarde bij de echte automerken verkocht."

Euro Shop ontkende dat. "Wij vragen de vrijspraak want waren te goeder trouw en wisten niet dat het om namaak ging", stelt de advocaat van Euro Shop. "Al die producten werden niet aangekocht in China of een ander ver land, maar wel bij twee Belgische bedrijven. De omzet voor de twee vestigingen op al die producten bedroeg 6.000 euro en daarvan is ongeveer de helft winst."

De rechter sprak iedereen vrij. "De rechtbank acht het aannemelijk dat er geen bedrieglijk opzet aanwezig was bij Euro Shop en daarom dringt de vrijspraak zich op."