Opgepast bij terugkeer van vakantie: "Dan krijg je proces-verbaal en dat gaat naar het parket"

door: STS
Luchthaven Charleroi
Afbeelding bron: Photonews

Wie terugkeert naar België na een reis naar het buitenland, moet er rekening mee houden dat sommige zaken aangegeven moeten worden bij de douane. En sommige spullen zijn helemaal verboden.

"Als je bijvoorbeeld meer dan 10.000 euro aan cash geld bij hebt en buiten de Europese Unie reist, moet je dat aangeven bij de douane", viel te horen op VTM.

En gelden ook beperkingen op de hoeveelheid sigaretten die je mag meenemen naar België. "Uit een niet-EU-land mag je per persoon terugkeren met één slof sigaretten", verklaarde Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Economie, aan de commerciële zender.

"Maar als je bijvoorbeeld een gezin vormt met twee minderjarige kinderen, betekent dat niet dat je met vier fardes sigaretten mag terugkomen."

"Wat niet getransporteerd of verhandeld mag worden, is ivoor, dat weet iedereen intussen wel. In diezelfde categorie: alle dierenhuiden van katachtigen. Maar ook bijvoorbeeld schedels van tijgers, van wolven, van een beer... die worden ook in beslag genomen", voegde Adyns daar op VRT 1 nog aan toe.

Je riskeert proces-verbaal voor namaakgoederen

Het is ook opletten met goedkope namaakproducten. "Die worden in beslag genomen, en eventueel wordt er een schadevergoeding geëist door de merkhouder. Er wordt een proces-verbaal opgesteld en dat wordt overgemaakt aan het parket."