Epidemioloog ziet 5.000 supporters in een voetbalstadion deze zomer niet zitten

door: BVDO
Afbeelding bron: VTM
In Frankrijk mogen vanaf 11 de voetbalstadions weer 5.000 mensen toelaten. Epidemioloog Pierre Van Damme ziet dat niet zitten.

De Franse clubs mogen in de oefenwedstrijden vanaf 11 juli weer supporters toelaten. Vijfduizend man om te beginnen en dat zal tijdens de zomer stelselmatig verhoogd worden. “Dit is tegen alle principes van de afstandsregel, of het gezond verstand”, zegt Pierre Van Damme aan Het Laatste Nieuws.

Van Damme legt uit hoe snel het fout kan lopen. “Zomaar 5.000 mensen in een stadion toelaten, is te gek. Stel dat er enkele fans zijn met Covid-19... Hoe ga je achteraf aan contactopsporing doen? We moeten het ook altijd bekijken vanuit het standpunt van de contactopsporing, om het heel snel te kunnen indijken. En dan is 5.000 man toch een gigantisch aantal.”

In ons land zijn er vanaf 1 juli maximaal 200 toeschouwers toegelaten. Hoe de verhoging hier zal lopen, is niet duidelijk. “Dat gaan we telkens moeten evalueren. Ik zou toch het liefst hebben dat we dat doen met mondjesmaat. En of er op de Veiligheidsraad van woensdag iets op tafel over de stadions ligt? Daar kan ik niet op antwoorden.”